maandag 15 oktober 2012

Enkele bedenkingen over de politiek in Vlaanderen

Naar aanleiding van de voorbije lokale verkiezingen (van 14 oktober 2012), heb en had ik onderstaande bedenkingen:

1. Bart De Wever (N-VA) heeft de recente lokale verkiezingen misbruikt (gekaapt) om een nationaal thema (zijn streven naar een confederaal België) door te drukken. Maar bij gemeenteraadsverkiezingen zou het in Antwerpen over Antwerpen zelf moeten gaan, en NIET over de nationale politiek. Zijn verkiezingsoverwinning weerspiegelt dus niet de verhoudingen van de talenten op lokaal en regionaal vlak, maar zijn vervormd en verwrongen door het nationaal thema, dat pas bij de volgende nationale verkiezingen (in 2014) zou mogen uitgespeeld worden. Deze werkwijze van Bart De Wever is dus NIET democratisch, en Elio Di Rupo heeft dus volkomen gelijk als hij reageert dat de recente gemeenteraadsverkiezingen NIETS veranderen aan de verhoudingen op nationaal vlak, en dat het regeerakkoord verder uitgevoerd moet worden tot er nieuwe nationale verkiezingen zijn (pas in 2014). En op dat moment heeft Bart De Wever en het N-VA wél het recht om op te komen voor een confederaal België (waardoor de lange-termijn-rente van de Belgische staatsschuld in navolging van Griekenland, Spanje en Italië wel sterk zal stijgen (en misschien is dat zelfs nu al het geval?), maar daar liggen ze bij het N-VA klaarblijkelijk niet van wakker, ook niet over Brussel en de verdeling van België als het zover is).

2. Het Vlaams Belang doet, met zijn 'Eigen Volk Eerst'-politiek, ook aan verkiezingsbedrog, in die zin dat ze de illusie wekken dat ze opkomen voor de zwakkeren van het eigen volk, maar als puntje bij paaltje komt, kiezen ze - net zoals het N-VA van Bart De Wever! - op sociaal-economisch vlak wel voor een uiterst rechts beleid! Ze verliezen nu meer terrein, maar hebben, met hun vroegere grote scores, de politiek in Vlaanderen steeds meer naar rechts doen verschuiven, ook op sociaal-economisch vlak! Gewone werknemers die voor een dergelijke partij stemmen, hebben dus steevast voor een partij gekozen die niet hún belangen, maar deze van de kleine Vlaamse ondernemers dient.

3. Het vroegere succes van Steve Stevaert in Limburg, en het huidige succes van Daniël Termont in Gent, waarbij kartels gevormd werden door SP.A en Groen, doet mij afvragen of SP.A en Groen ook niet beter hadden samengewerkt in Antwerpen om het N-VA van De Wever te counteren? Hadden de andere linkse partijen niet alle hens aan dek moeten roepen, om de opgang van De Wever te stuiten?

Enz, enz, ... Ik heb vele bedenkingen bij de huidige politiek in Vlaanderen... ;-)